Beerse Lifesaving Team Sport

Verdrinking is een vaak voorkomende doodsoorzaak; het behoort tot één van de drie hoofdoorzaken van een accidentele dood. Er komen per jaar in de hele wereld ongeveer 300.000 mensen om het leven ten gevolge van verdrinking. In België alleen al telt men jaarlijks gemiddeld 5.000 bijna-verdrinkingsslachtoffers. Nagenoeg 10% van deze drenkelingen, dus meer dan 500 personen, overleven de onderdompeling niet en sterven de verdrinkingsdood. Iets meer dan de helft hiervan zijn kinderen en jongeren. In verreweg de meeste gevallen gaat het om verdrinking in zoet water (alles behalve de zee en oceanen). Deze hoge verdrinkingscijfers zijn, door de eeuwen heen, de oorzaak geweest waarom er speciale organisaties en federaties werden opgericht om dit te bestrijden. Het redden is steeds aanzien als een vaardigheid om zichzelf uit een situatie te redden en zo mogelijk ook anderen te helpen die in nood zijn. Het redden is dus meer dan het zwemmen alleen en is nodig bij alle activiteiten die zich nabij, op en in het water afspelen.

BLiTS werd begin 2013 opgericht en spitst zijn activiteiten toe op zowel het humanitaire als het competitieve aspect van het reddend zwemmen. De wekelijkse trainingen richten zich naar het aanleren en inoefenen van specifieke reddingstechnieken in en rond het water, reanimatietechnieken en competitietraining. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen jeugdtrainingen, recreatieve beoefenaars en competitiedeelnemers. Het al dan niet onder de knie hebben van deze technieken kan resulteren in het behalen van verschillende overlevings-, reddings- en reanimatiebrevetten. De trainingen zijn eveneens een goede voorbereiding op het behalen van het reddingsbrevet 'Hoger redder'. Reeds velen hebben met dit brevet een goede vakantiejob kunnen uitoefenen als redder tijdens de zomervakanties .... . Op deze manier wordt het aangename ook aan het nuttige gekoppeld.

Informatie of vragen betreffende BLiTS kan steeds bekomen worden via: blits.beerse@gmail.com of voorzitter@blits-beerse.be

Tot dan,
BLiTS

Nieuws

Trooper
Steun BLiTS en doe uw aankopen via Trooper

Kalender

30/5/2020
geen training
27/6/2020
pretbad

Facebook